KURS I SELVFORSVAR - FOR KVINNER OG MENN

91 70 50 20 post@defence4all.no

På vei hjem

 

Dessverre er det fortsatt en økende tendens til ran, overfall, uprovosert vold, trusler, voldtektsforsøk og annet i samfunnet. Dette gjelder både på arbeidsplasser, i hjemmene, på institusjoner, ved festivaler, på skoler med flere andre steder.

Spesielt når man er på vei hjem sent fra jobb, en fest, en bytur eller festival kan det være greit å ta ekstra vare på seg selv og sørge for sin egen sikkerhet.

Som regel – og dette er slik det bare er – vil ikke politiet alltid være der akkurat i det øyeblikk du trenger de.

Vi har derfor satt opp noen råd og tips du kan ta med deg.

…………………………

⇒ Ha et positivt og trygt kroppsspråk når du er ute og går

Overgripere og gjerningsmenn går gjerne etter de enkleste ofrene, opptre derfor det motsatte av et mulig offer og gå med stødige skritt, hodet opp og haken frem, skuldrene bakover og blikket fremover.

⇒ Følg med i gatebildet når du er ute og går

Se frem og rundt deg hva som foregår i bybildet: er det grupperinger du kan unngå, mistenkelige personer i nærheten eller har det kommet noen nye sko i den nyåpnede butikken?

De kriminelle vil ta for seg de mest uskyldige, sørg derfor å følge med – da blir du straks mindre interessant.

⇒ Ikke snakk i mobiltelefonen når du er på vei hjem en sen kveld

Det er ok å snakke i telefon på en normal dag med et normalt bybilde. Imidlertid, når du skal være våken og observant ovenfor det som skjer rundt deg kan du ikke gå rundt å snakke i denne.

⇒ Ikke ha på hodesett eller hands-free systemer

Dette av samme grunner som ovenfor, du vil risikere å ha en gjerningsmann på deg uten å ha tid til å reagere.

⇒ Endre rute om nødvendig

Om du observerer noe du reagerer eller får en følelse på, ikke nøl med å endre rute og/eller gå noen ekstra kvartaler på opplyste steder eller steder med flere mennesker for å unngå en situasjon.

⇒ La noen vite når du er på vei hjem og din forventede ankomst

Det er alltid lurt å gi beskjed til familie eller venner om at du er på vei hjem og hvilken rute du tar, dette gir deg økt selvtillit og trygghet samt at disse vet omtrent hvor du vil være.

⇒ Om mulig – hold deg på opplyste plasser og ruter det finnes andre mennesker

Det er lurt og taktisk å bruke ruter på vei hjem som også brukes flittig av andre. Så lang du klarer bør du bruke opplyste områder, gjerningsmenn trives ikke med oppmerksomhet. 

⇒ Bil -og butikkvindu

«Speilet» du kan få i bilruter og butikkvinduer kan fint brukes for å se om noen er bak deg. Stopp gjerne opp for en pause, ta en telefon eller sjekk noe i vesken mens du lar personen passere.

⇒ Gå flere sammen

Det er alltid lurt å gå hjem sammen med noen, dette gjør dere mindre interessante for potensielle kriminelle.

⇒ Forsøk å bruke passende skotøy

Det er aldri noe lurt å gå hjem alene i for eksempel høye heler, ofte vil det å løpe være det aller beste selvforsvaret. Tenk derfor igjennom hva du kan få til om du er kledd opp til en festlig anledning.

⇒ Velg smarte ruter

Ta deg noen minutter til å tenke over hvor du går, det er unødvendig å velge de aller minste og mørkeste gatene.

⇒ Gå mot trafikken

Hold deg gjerne på den siden av gaten hvor du har motgående trafikk, på denne måten har du en viss oversikt over hva som skjer i gaten foran deg.

⇒ Hold deg på fortau og nærmest gaten

Det er ikke nødvendigvis lurt å gå langs husvegger og bygg, dette gjør at en gjerningsmann enklere kan dra deg med inn i portrom og liknende. Ved å holde deg lengst unna, vil du observere enklere og ha mer tid til reaksjon og handling.

Les også våre råd og tips rundt temaet når du er «Ute og trener»

(Rådene er hentet fra Defence4ALL, diverse Youtube kanaler og boken «Håndbok i selvforsvar» av Johnny Brenna)