KURS I SELVFORSVAR - FOR KVINNER OG MENN

91 70 50 20 post@defence4all.no

Pepperspray

 

Hva er pepperspray?

Pepperspray er en løs betegnelse på et ikke dødelig våpen, i denne gruppen vil du også finne for eksempel elektrosjokk-pistoler, batonger med mer.

Det er virkestoffene fra frukter, her: pepper som trekkes ut, løsemidlene dampes av etter behandling og man står igjen med massen som ofte kalles Oleoresin Capsicum (herav utrykket OC-spray som også brukes).

 

Er pepperspray lovlig?

Nei – pepperspray (eller OC-spray) er ikke lovlig i Norge uten tillatelse fra Politiet, slike våpen er omhandlet under blant annet Våpenloven. Det er dermed ikke lov for privatpersoner å hverken eie, ha på seg eller bruke slike beholdere og produkter uten tillatelse.

 

Hva er alternativet?

Det finnes heldigvis fullgode alternativer, dette er det vi kaller FORSVARSSPRAY! Disse beholderne har samme formål og tilsvarende effekt som pepperspray: men da UTEN de ulovlige ekstraktene.

Man bør undersøke litt rundt om før man går til innkjøp av en slik, dette for å få noe som er av kvalitet og fungerer slik den er tenkt – IKKE kjøp det første og rimeligste!

Forsvarsspray er fullt lovlig å ha på seg og gå ute i det offentlige med. Det er heller ingen aldersgrense på oppbevaring og bruk av forsvarsspray, så man kan fint kjøpe dette både til seg selv, sin livs partner og eventuelt sine barn/ungdommer.

 

Bruken av forsvarsspray

Bruken av forsvarsspray og det lovmessige rundt dette er omhandlet i Straffeloven. Man kan derfor fritt bruke slike våpen til å forsvare seg, MEN det er de samme reglene som er gjeldene her som for andre måter å forsvare seg på.

Blant annet heter det «…det kreves at handlingen ikke overskrider det opprinnelige angrepet når det gjelder styrke og farlighetsgrad …»

Man kan altså heller ikke spraye når som helst, hvor som helst og så mye som helst i enhver situasjon, like lite som man kan slå ned og sparke ned hvem som helst i samme situasjon. Det er absolutt lurt å ta seg tid og sette seg inn i litt lover og regler, dette kan for øvrig være en nyttig øvelse som en del av et godt selvforsvar.

 

Praktisk bruk

Du bør oppbevare forsvarssprayen din på et sted den er lett tilgjengelig og hvor du kan ta den i bruk relativt hurtig. Legg derfor IKKE forsvarssprayen i lommer som er vanskelig å nå, nederst i vesker og bager, liggende igjen i bilen eller i en annen jakke.

Det er også lurt å tørrtrene på bruken av slike våpen: en av de få bakdelene jeg tenker om slike våpen er at du selv blir truffet av væsken, det skal og må ikke under noen omstendighet skje.

Gjør deg derfor kjent med beholderen, trykkefunksjonen og retningen: jo mer du er kjent med produktet, jo større sjanse er det for at du får et vellykket resultat i en ekkel, farlig og uventet situasjon. Nå har også produsentene av de gode forsvarssprayene tatt høyde for tykkelsen på væsken, systemet med avtrekker/utløser og brukerens beskyttelse. Men – tren uansett både praktisk og mentalt på dette!

 

Til slutt

Avslutningsvis kan jeg si at jeg mer enn gjerne anbefaler en slik forsvarsspray. Kjøp en som faktisk er forsvarsspray, av god kvalitet (det burde ikke koste mer enn 200-300 kroner) og som er innenfor norsk lovgivning, samtidig med at du gjør deg godt kjent med produktet.

I en utsatt situasjon vil du hemme angriperen veldig og du har mulighet til å skape deg et veldig stort forsprang og kanskje komme deg i sikkerhet. Typiske tegn hos de som bli utsatt for forsvarsspray er midlertidig blindhet, hodepine, forvirring og desorientering som noen.

 

Andre kilder:

Våpenloven

Straffeloven

Wikipedia

«Forseglingen» kan være på og trykkes «gjennom» ved bruk, eller tas av om ønskelig.
Forsvarsspray av god kvalitet, liten og nett med god styrke og funksjon.
Her er beholderen lett tilgjengelig fra lommen, og etter noe trening vil den være klar «på avtrekkeren» når du må bruke den!
Tren på å hente ut sprayen fra vesker og lommer, samtidig med at du «gjør deg kjent» med avtrekkeren!
Et fint og kontrollert grep om forsvarssprayen!

 

Legg igjen en kommentar