KURS I SELVFORSVAR - FOR KVINNER OG MENN

91 70 50 20 post@defence4all.no

UT Å JOGGE I HØSTMØRKET?

 

Å trene ute til forskjellige tider er ikke noe annerledes enn å være ute i andre ærend. Du må derfor også her forholde deg til hvordan samfunnet er og de utfordringer du kan møte på treningsturen din.

Nedenfor har vi satt opp noen punkter vi mener er smart at du tenker over og gjerne følger opp i praksis:

…………………………

⇒ Forebygging er det viktigste selvforsvar 

Ta deg tid til å vurdere over potensielle situasjoner du kan komme opp i før du tar turen ut døren, skal ut og trene eller er på vei hjem.

⇒ Planlegg ruten din før du starter treningen

Det er alltid lurt å bestemme seg for en rute allerede hjemme.

⇒ Fortell andre om ruten din og når du forventer å være tilbake

Å informere andre om når (du er ute) og hvor du vil være, gir deg selv og andre en trygghet. Skulle det skje noe uforutsett, vil noen vite hvor du er.

⇒ Ha flere ruter / bytt gjerne ruter regelmessig

Finn nye ruter, endre eksisterende ruter og gjør et nummer ut av å variere rutene, dette for din sikkerhet og treningsglede.

⇒ Tren gjerne med hund eller i følge med andre

Det å trene med kjæledyr eller venner er alltid en god idé, dette gjør deg og dere langt mindre attraktive for en potensiell overgriper.

⇒ Ta løpeturen på åpne og opplyste plasser og områder

Unngå industriområder, områder med tett vegetasjon og mørke bakgater og steder det ferdes lite eller sjelden andre mennesker.

⇒ Unngå bruk av høy musikk på ørene

Det er fristende, men ikke alltid like lurt å trene ute med full musikk på ørene. Det vil bli vanskelig – om ikke umulig – å oppdage situasjoner innen det er for sent.

⇒ Observer mens du er ute og løper

Se rundt deg og fremover når du er ute og løper. Få med deg hvor du er og hva du ser, observasjon gjør deg mer oppmerksom og reduserer din reaksjonstid.

⇒ La andre løpe forbi deg

Det er ingen konkurranse å løpe alene ute, om noen derfor «henger» rett bak deg på ruten din – stopp gjerne opp og slipp forbi, da har du kontroll over dine egne omgivelser. 

⇒ Vær oppmerksom på steder der folk bare «henger» eller «samlinger» av ukjente

Henger det folk på et sted og du føler ubehag for å passere? Husk, det er ingen skam p snu, følg magefølelsen din.

⇒ Om det oppstår en situasjon

Forsøk å forestille deg i forkant potensielle, ubehagelige situasjoner du kan komme i. Ikke bli med ukjente til andre steder, gi heller aldri opp en kamp på noen som helst måte. Om du ikke har kunnskap om selvforsvar skal du uansett skrike, slå, sparke, klore, lugge og alt du måtte finne på for å komme vekk fra en angriper – gi aldri opp.

⇒ Vær selvsikker

Når du er ute og trener, tren med stor selvtillit, hold blikket oppe, ha bestemte steg og pust med magen – fremstå som trygg og selvsikker.

 

Les også våre råd og tips gjeldende turen din hjem, menyvalget «På vei hjem».

(Rådene er hentet fra Defence4ALL, diverse Youtube kanaler, boken «Håndbok i selvforsvar» av Johnny Brenna og facebookgruppen Pretty Loaded Safety Training)

Legg igjen en kommentar