KURS I SELVFORSVAR - FOR KVINNER OG MENN

91 70 50 20 post@defence4all.no

Det finnes en del tegn og indikatorer på at et potensielt angrep er i gang (pre-assault signs and indicators). Disse tegnene og indikatorene kan man ved trening klare å lese av personen foran seg.

Det finnes en del tegn og indikatorer på at et potensielt angrep er i gang (pre-assault signs and indicators). Disse tegnene og indikatorene kan man ved trening klare å lese av personen foran seg.

Det er biologien til angriperen selv som i de fleste tilfellene avslører hensikten. Hvordan han/hun tenker i forkant av angrepet og dermed hvordan angriperen forholder seg til deg kan også ofte «leses».

Vi har satt opp noen punkter som er de aller, aller vanligste varslene. Tenk gjerne litt over dette, hva du har sett før, hva du kan ha opplevd før og hva du kan forvente deg.

Det å tilegne seg informasjon om andres oppførsel og væremåte utenfor hjemmet og det private, vil også styrke ditt eget selvforsvar.

Sammen med annen god planlegging, observasjon, våkenhet og kjennskap til noen forsvarsteknikker skal du føle deg tryggere ute alene (gå helst sammen med andre).

…………………….

Ingen skal eller har noen grunn til å være oppe i ansiktet ditt (i noen verdensdeler kan det være slik at man er nære hverandre når man prater) – dette kan være inngangen til et angrep – hold derfor avstand og bli allerede her på alerten.

Når noen bryter sin egen eller din intimsone, kan dette altså være starten på et angrep.

Kryssende armer/armer i kryss og/eller armer i brysthøyde er ingen positiv og åpen holding. Om det er ukjente mennesker foran deg som opptrer slik, kan du ta dette som et tegn på at det kan være noe på gang.

Om personen foran deg snakker en del (verbal kommunikasjon) men ikke ser deg i øynene og beveger hodet mye, kan dette være et tegn.

Om du er i en situasjon hvor den ukjente ofte ser ned og til siden, kan dette være et tegn på at personen gjør gjennom situasjonen i hodet – dette kan være et forvarsel til angrep.

Folk som opptrer veldig urolig foran deg, tusler rundt og rører mye på seg under en konfrontasjon, kan være farlig nære inngangen til for eksempel slag og spark.

Begynner den foran deg å gå opp på tærne (som en bokser, løper eller liknende) kan dette også være en indikasjon.

Om personen begynner å røre mye på hendene kan dette være et tegn: grave i lommene, ta seg på lårene, magen, under klær eller løfter hendene til stadighet mot brystet.

Om personen – nære deg eller lenger unna – gir deg et blikk du omgående forstår ikke er vennlig (for eksempel «killer look», surt ansikt, sinna ansikt og/eller grimaser).

Om personen foran deg puster tyngre eller tungt: dette er et tegn på at adrenalin øker hos personen, dette er det selvfølgelig en grunn til og man må være på vakt. Adrenalinet vil da øke puls og pust, samtidig som personen kan skjelve og/eller gjerne knytte den dominerende hånden sin. Man kan også ved store adrenalinpump se skjelving i knær.

Om den foran deg går ned i knærne og senker skuldrene fremover (som en bokser) står denne i såkalt «fight-position» – da kan angrepet være nære.

Det samme (se punktet over) vil gjelde om personen stiller sine ben i 45 grader, dette er også en utgangsstilling og som ovenfor hjelper dette angriperen til å holde balansen og være klar.

Vær også på utkikk etter den berømte «cowboy–stilen»: dette er hvor personen kommer mot deg med armer og ben i lik gange og «klar til å skyte», dette er ikke det samme som rolig og vennlig gange.

 

Les også våre råd og tips rundt temaer som «Slag og spark« og «Improviserte våpen»

Legg igjen en kommentar