KURS I SELVFORSVAR - FOR KVINNER OG MENN

91 70 50 20 post@defence4all.no

«Myter» om slag og spark i skrittet

SLAG OG SPARK

I mange kretser hevdes det at et enkelt spark i skrittet, fingre i øyne, slag i strupen eller andre følsomme områder er en god teknikk i seg selv og enkelt avslutter et angrep – så enkelt er det ikke, man skal i første omgang også komme til!

…………………….

Det kan være de stadige bevegelsene angriperen foretar seg (bevisst eller ubevisst), miljø, omstendigheter, sted man befinner seg og selvfølgelig naturlige reaksjoner som gjøre at et slik slag eller spark gjerne kan bli lite effektivt.

Dessuten må man trene hardt og lenge for å oppnå særlig kraft i slike slag og spark, i tillegg vil disse være mindre virkningsfulle på en større og sterkere angriper.

Man skal derfor ikke lære bort disse «triksene» som en god og sikker løsning, men heller bruke gode slag og spark som et supplement til teknikker du allerede mestrer. Skulle man komme i den situasjon at et spark i skrittet brukes: husk å sparke, slå, knee opptil flere ganger – en gang er ofte ikke nok.

Å sparke rett forfra mot en person som står stille gjør at personen «krymper seg» (naturlig reaksjon mot blant annet skritt og øyne), den går ned i bena, hoftene går bakover og armene ned i beskyttelse.

Med andre ord; å kun trene slikt på puter er derfor ikke bare en god løsning da et spark krever et stort moment og angriperen vil gjerne både se og reagere på dette.

Det mest effektfulle om man skal uskadeliggjøre noen med et spark for eksempel i skrittet; er å sparke mens personen er i bevegelse. Da vil ikke hjernen plukke opp refleksene like mye da den jobber med å holde på balansen. I bevegelse vil man også øke området for et godt treff i skrittet.

Ofte kan det være mye mer effektivt å daske, slå med åpen hånd i skrittet, arm, ansikt eller andre områder da sjansen for refleks er meget mindre.

Vår biologi har gjort at følsomme områder på kroppen er beskyttet (du treffer altså ikke like godt fra alle retninger og fra alle posisjoner). Du må derfor – for å oppnå god effekt – slå eller sparke nedenifra og opp for å få full effekt i skrittet. Dette er ikke alltid lett under et angrep, for eksempel når man ligger nede og med angriperen på deg.

Vi må også huske at det er veldig sjelden en angriper står rett opp og ned, rett foran deg og gir deg full aksess.

Klær fungerer også som beskyttelse; en løs treningsbukse gir for eksempel god tilgang til skrittet, imidlertid vil en stram bukse, bukser og bentøy som strammer seg når bena spres fungere mer som en god beskyttelse.

Det er også veldig vanskelig – om man for eksempel blir dyttet eller tatt halsgrep på – å treffe med slag og spark i hele tatt, spesielt da man i disse tilfeller gjerne ikke har balanse i hele tatt på grunn av din og angriperens bevegelse.

Defence4ALL syntes det er viktig at man merker seg disse tingene. Nesten alt selvforsvar er godt selvforsvar i utgangspunktet, imidlertid må man ikke gis/få falsk trygghet om at man enkelt kan sparke eller slå ned en større motstander (eller flere) uten særlig problem!

 

Les også våre råd og tips rundt temaer som «Pre-assault«, og «Improviserte våpen»

Legg igjen en kommentar